0

Revistes

Sàpiens

'Joc de trons' a la catalana. La guerra civil del segle XV

Agost 2017
PER QUÈ PASSA?
Les bandes llatines als EUA
Orígens i evolució del crim organitzat en l'era Trump

Donald Trump es va fer un fart d'acusar l'expresident dels EUA Barack Obama de ser el responsable de l'expansió de la Mara Salvatrucha a les ciutats nord-americanes, i va assegurar que "l'eliminaria ràpidament". És poc probable que ho aconsegueixi. La Mara Salavatrucha és una de les organitzacions transnacionals més perilloses i ben organitzades del món. Opera principalment a Guatemala, Hondures i El Salvador, però també als Estats Units. De fet, va néixer en la dècada del 1980 a Los Angeles, cosa que Trump sembla ignorar.
Carles Vinyas

L'ENTREVISTA
Lluís Busquets: "El llegat de Lluís Maria Xirinacs hauria d'estar a l'Arxiu Nacional"
L'autor acaba de publicar "Xirinacs. El profetisme radical i no violent" (Balasch Editor)

En el desè aniversari de la mort de Xirinacs, recuperem la figura d'aquest activista, exsacerdot i polític candidat a Premi Nobel de la Pau i figura cabdal de la Transició
Sònia Casas (text), Enrique Marco (fotografia)

REPORTATGES
Una guerra, un enllaç i quatre reis. La guerra civil catalana (1462-1472)
Aliances impossibles i intrigues familiars en una sagnant lluita pel poder

Entre el 1462 i el 1472 Catalunya va viure una devastadora guerra civil. Havien passat cinquanta anys des del compromís de Casp, però l'arribada dels Trastàmara al tron encara no s'havia paït. La mala relació entre el rei Joan II i el seu primogènit, Carles de Viana, va ser l'excusa perfecta perquè les institucions catalanes i la monarquia mesuressin les seves forces. De rerefons, un país que encara patia els excessos del feudalisme. Aliances impossibles, intrigues familiars, desfilada de reis i un príncep màrtir en una aferrissada lluita per la corona.
Anna Sàez (text), Àngel Casals (assessorament)

REPORTATGES
Zapata. Ni un pas enrere!
Vida i mort del revolucionari més llegendari del sud de Mèxic

Sota el lema de "Reforma, justícia, llibertat i llei", el 1910 l'estat de Morelos es va alçar en armes al darrere del seu líder, Emiliano Zapata. Els camperols no volien canviar la manera com sempre havien viscut, i per això van fer la revolució. Van combatre incansablement durant deu anys i van protagonitzar la reforma agrària més radical de la història. El seu experiment social va ser efímer, però el mite de Zapata segueix viu.
Àlex Novials (text), Javier Laviña (assessorament)

REPORTATGES
Quan Barcelona es va obrir al mar
La reforma del Port Vell que va posar el litoral a l'abast de la ciutat

Fa poc més de 30 anys, la capital catalana va iniciar una transformació radical del perfil litoral que anava molt més enllà del lema 'Barcelona, posa't guapa'. L'espai on durant segles s'havia alçat la muralla de mar i per on tot just fa cinquanta anys passaven les vies del tren s'havia de convertir en una extensió del centre urbà. Edificis mítics de la ciutat com la seu del Museu d'Història de Catalunya, el Maremagnum o el World Trade Center són fills d'aquell projecte.
Víctor Farradellas

REPORTATGES
Vestir-se a l'edat mitjana
Les peces, els teixits i els estils que marcaven tendència entre els segles XII i XV

Caminem de puntetes, sense fer soroll, perquè ens colem al vestidor d'un palau de l'edat mitjana per estudiar els vestits de nobles i burgesos. I descobrim que l'ostentació de la riquesa i la classe social definia les peces de seda, brocats i teles teixides amb or i argent amb què s'engalanaven els estaments privilegiats. Així és l'alta costura medieval.
Elena Cuesta (text), Sílvia Ventosa (assessorament)

REPORTATGES
Zhang Qian, el pare de la ruta de la seda
Les expedicions de Zhang Qian al segle II aC van obrir un món nou als ulls de l'emperador xinès

La seda era un producte molt preuat arreu del món, però els xinesos no en van ser conscients fins que aquest explorador va tornar d'un llarg viatge per explicar-ho. Una aventura que va marcar el destí de la dinastia més esplendorosa de l'antiguitat xinesa.
Víctor Farradellas (text), Anna Busquets (assessorament)

REPORTATGES
Pere Català i Pic, amb una sabata i una espardenya
L'autor del mític cartell 'Aixafem el feixisme' va ser un pioner en diversos camps artístics

Fotògraf, publicista, artista, humanista... Aquest vallenc il·lustre és autor de cartells i imatges icòniques que un segle després encara desperten admiració. Mirem darrere la càmera per descobrir un home tenaç, avançat al seu temps.
Jordi Cabré (text), Pablo Giori (assessorament)

REPORTATGES
Obrim les fosses
El Pla de fosses 2017 preveu l'actuació en més de 20 municipis

A Catalunya hi ha notícia de 503 fosses comunes a causa de la Guerra Civil i el règim franquista. D'aquestes, 235 estan plenament confirmades i la resta són probables: la tasca de comprovació és ingent, però només és el primer pas cap a l'exhumació i la dignificació de les persones enterrades. Ens acostem a Figuerola d'Orcau per saber en què consisteixen els treballs.
Arnau Cònsul (text), Queralt Solé (assessorament)

VIU LA HISTÒRIA
Secrets a les tombes
El Museu d'Arqueologia de Catalunya recull 300 objectes de 19 museus per resumir 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria

VIU LA HISTÒRIA
Cervera: entre esglésies i bruixes
La ciutat respira edat mitjana per tots costats: esglésies, carrerons i festes

La capital de la Segarra té un perfil medieval que es distingeix de lluny, gràcies al conjunt de muralles que tanca el nucli antic i al majestuós campanar gòtic que el culmina. Però el passat brilla arreu: palaus carregats d'història, una dotzena d'esglésies i convents o l'antic camí de ronda convertit en un carreró fosc i llegendari.
Arnau Cònsul

VIU LA HISTÒRIA
Músiques de llegenda
El Festival de Música Antiga dels Pirineus conjuga patrimoni, concerts i gastronomia

VIU LA HISTÒRIA
Passió per l'art a Sant Cugat
La fàbrica de ceràmica Cal Gerrer acull un centre cultural eclèctic

Roger Costa

ENRIC CALPENA ENTRE FANTASMES
Cap d'any wagnerià
Enric Calpena

Veure més
3,95
IVA inclòs
© Sàpiens Publicacions . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona