0

Revistes

Descobrir

Aiguamolls de l’Empordà. L’esplendor fascinant del litoral més salvatge

Setembre 2018
Gandia, més enllà de les platges
Descobrim un patrimoni senyorial increïble i gaudim d’una gastronomia típica deliciosa. Tot plegat, ens deixarà aclaparats.
Costa de trobar un indret amb una empremta històrica i cultural tan indeleble. Perquè Gandia és molt més que les seues platges. És l’epicentre d’un antic senyoriu, la seu d’un ducat mític i un dels bressols de les lletres catalanes. Tant el nucli vell com l’entorn natural exuberant mereixen una mirada reposada. Hi descobrirem tot de racons suggeridors, rutes a la vora de la mar i en plena muntanya, a més d’una gastronomia variada, amb la fideuà com a plat estrella.
Text: Víctor Maceda | Il·lustració: Nik Neves

REPORTATGE

Tines a peu de vinya
Un passeig per la vall del Flequer
Com s'ho feien els pagesos d'aquesta vall feréstega del Bages per salvaguardar la collita de raïm quan el mas quedava a dues hores de distància? Exacte! Van construir unes tines al costat mateix de les vinyes, unes construccions enginyoses i úniques al nostre país que s'estan recuperant i reivindicant. Un viatge al passat de la vinya de la comarca.
Text: Cristina Masanés | Fotografia: David Datzira

DOSSIER CENTRAL / AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

Aire i ales
Què són els Aiguamolls, com es van crear i com es van protegir
Fa 2,5 milions d’anys, la plana empordanesa era una gran maresma, però la Muga i el Fluvià hi van anar dipositant terra i es va guanyar terreny al mar. Els pagesos van intentar domesticar aquestes terres per fer-les productives i salubres, i avui són un espai natural protegit de visita imprescindible.
Text: Cristina Masanés | Fotografia: Òscar Rodbag

DOSSIER CENTRAL / AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

Terra d’acollida
La convivència animal a la zona humida altempordanesa
Els Aiguamolls són un espai natural cosmopolita. Com en una gran ciutat, aquí és fàcil guanyar-s'hi la vida. Els forasters s’hi troben com a casa. Els passavolants hi tornen sense cansar-se’n. I els de casa, a vegades, acaben donant pas.
Text: Jaume Sañé | Fotografia: Òscar Rodbag

DOSSIER CENTRAL / AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

A l’aguait!
Els millors miradors on observar la biodiversitat del Parc
Aixoplucs, observatoris, aguaits, torretes d’observació... Al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà hi ha un munt d’indrets on embadalir-se amb la magnífica biodiversitat d’aquesta zona humida. Aquí us assenyalem els millors llocs on gaudir de la fauna i la flora del Parc.
Text: Laia Creus | Fotografia: Òscar Rodbag

DOSSIER CENTRAL / AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

El turisme més natural
Les activitats ecoturístiques per conèixer a fons els Aiguamolls
Visitar els Aiguamolls és molt més que anar a veure ocells. És descobrir un ecosistema singular i aprendre com la fauna i la flora s’hi han adaptat. És escoltar els sons de la nit. És pedalar per l’entorn agrícola del Parc Natural i, també, remar pel Fluvià. O col·laborar com a voluntari. Un gran ventall d’activitats ecoturístiques permeten gaudir del medi natural alhora que es coneix a fons i s’aprèn a respectar-lo.
Text: Xavi Basora | Fotografia: Òscar Rodbag

REPORTATGE

Corredors verds
Les artèries naturals de l’àrea metropolitana
Descobrim els corredors verds que connecten el Llobregat i el Besòs i les muntanyes de la Serralada Litoral amb les grans ciutats. Són camins de natura i connexions ecològiques de gran importància per als municipis, perquè són una continuïtat paisatgística i natural amb àrees d’una gran biodiversitat.
Text: Gemma Mozas | Fotografia: Robert Ramos i Sergi Ramos
Rutes

A PEU

Pas a pas per l’univers fluvial del riu de Bitlles
Us proposem una passejada molt agradable pel tram del Camí del Riu entre Torrelavit i Sant Quintí de Mediona. Els paisatges feréstecs del riu de Bitlles s’estan adequant per posar-lo en valor. Una descoberta!
Text i fotografia: Jordi Avellaneda

AMB BICI

Platges tranquil·les i natura al Llevant de Mallorca
Aquesta pedalada entre sa Coma i cala Millor passa per una àrea natural sorprenent, la punta de n’Amer, i arriba fins al magnífic mirador natural del cap des Pinar.
Text i fotografia: Marga Font

AMB NENS

El rastre dels últims dinosaures d’Europa
Les rajades del Cretaci feien forats al fons del mar per alimentar-se. Aquests forats es van fossilitzar i els podem veure avui al jaciment de la Posa, un indret sorprenent del Pallars Jussà.
Text i fotografia: César Barba

XANASCAT

Entre castells i el Gaià, a tocar de la mar
Altafulla és un excel·lent punt de partida des d’on realitzar diverses excursions a peu vorejant diversos espais naturals, passejar a tocar de la pedrera d’on es van extreure les pedres de la Tàrraco romana, contemplar castells espectaculars i acabar-ho amb un bany a la platja.
Text i fotografia: Isaac Albesa

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Sàpiens Publicacions . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona