0

Revistes

Descobrir

Camins dels Ports. Un massís que fascina a cada pas

Juliol 2018

48 HORES

Guissona, l’essència d’interior

Amb racons medievals sorprenents i un passat romà imponent, aquesta vila de la Segarra mostra amb orgull el seu llegat.
Camins infinits, parets de marge que dibuixen un tapís de camps de cereal de color canviant, cabanes de volta que espien entre oliveres i vestigis romans que ens parlen d’un passat llunyà que és a pocs metres sota terra. Ens endinsem a la plana de Guissona, a la Segarra, que guarda en la seva aridesa l’essència de la Catalunya d’interior. Passejar-s’hi és un atractiu en si mateix, deixar-s’hi perdre és imprescindible.
Text: Glòria Sala | Il·lustració: Nik Neves

REPORTATGE

Castells de frontera
Un recorregut apassionant per les fortaleses de l’Anoia
En ple Any Europeu del Patrimoni Cultural, fem un passeig intens pels principals castells de la comarca de l’Anoia i pels seus mil anys d’història.
Text: Emma Aixalà | Fotografies: Alfons Rodríguez

DOSSIER CENTRAL / CAMINS DELS PORTS

Lligallos, ramals i quadrilles
Fins al Montsagre per camins de la transhumància
Acompanyem el pastor Salvador Prieto fins a les pastures fresques del Montsagre i passegem pels antics camins ramaders del massís del Port que unien —i uneixen— el nord del País Valencià i el sud del Principat. Una immensa teranyina de la qual no s’escapa ni la més recòndita raconada del territori.
Text: Oriol Gracià | Fotografies: Vicent Pellicer

DOSSIER CENTRAL / CAMINS DELS PORTS

Fem via per plaer
Una bona xarxa d’itineraris permet la descoberta del massís de manera pausada
Els parcs naturals dels Ports i de la Tinença de Benifassà ofereixen una xarxa de camins i senders que s’endinsen en els racons més bells del massís. Un d’aquests senders és el GR 7, que el recorre de nord a sud. En fem un tram i l’agafem com a exemple: fer via entre boscos i paratges naturals és un gaudi per als sentits i l’esperit.
Text: Bruno Durán | Fotografia: Vicent Pellicer

DOSSIER CENTRAL / CAMINS DELS PORTS

L’altre món que ens queda
Recorrem a peu els senders que uneixen els pobles de la Tinença
Quan les carreteres no existien, els camins eren les vies de comunicació entre els pobles i els masos. A la Tinença de Benifassà, una ruta recupera els senders que usaven tradicionalment els veïns per anar d’un nucli a un altre. Una magnífica manera d’endinsar-se en els Ports i conèixer la seva gent.
Text: Sílvia Berbís | Fotografia: Vicent Pellicer

DOSSIER CENTRAL / CAMINS DELS PORTS

El paradís de les flors
Copsem la riquesa botànica del massís de camí al Portell de l’Infern
Des de Fredes, anem fins al portell de l’Infern i descobrim l’exuberància floral del massís. Aquesta ruta naturalista demana uns prismàtics i molta curiositat per l’entorn botànic que ens trobarem tota l’estona, entre salts d’aigua i coves. Hi esteu preparats? Som-hi!
Text i fotografia: Vicent Pellicer

REPORTATGE

Felanitx
Un caràcter singular
Com una Mallorca en miniatura, Felanitx també atresora paisatges ondulants a fora vila, un bon grapat de monuments, molts racons amb encant i una col·lecció considerable de cales verges. Però és el component humà allò que fa de Felanitx un poble especial.
Text: Paco Esteve | Fotografia: Joan Alvado
Rutes

A PEU

El pont Cabradís, un racó idíl·lic entre el Solsonès i el Berguedà
L’aigua de Valls s’havia d’obrir camí fos com fos. I per això ha anat creant un pont natural increïble, una joia geològica d’aquelles que deixen bocabadat. Us la perdreu?
Text i fotografia: Bego Masdefiol

AMB BICI

Per la plana de Cambrils i Mont-roig del Camp
Des del nucli mariner de Cambrils pugem fins a la plana agrícola del Baix Camp i, sense deixar de flairar l’olor de mar, ens endinsem en els paisatges que van inspirar Joan Miró. Una pedalada que acabarà amb un bany a la platja.
Text i fotografia: Rafael Vallbona

AMB NENS

Cap a l’ermita de la Mare de Déu de les Neus
Endinsar-nos en la vall del riu d’Àrreu ens permet conèixer la frondosa vegetació que envolta antics camins de ferradura. L’ermita romànica és el punt culminant d’una ruta senzilla però amb un gran atractiu paisatgístic.
Text i fotografia: Jordi Bastart

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Sàpiens Publicacions . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona