0

Revistes

Sàpiens

Catalunya contra la Inquisició

Juny 2018
BRÚIXOLA
Per què hi ha tantes armes als Estats Units?
Lincoln els va fer lliures. Colt els va fer iguals

Els Estats Units són el país del món amb més armes de foc per habitant i, en aquests moments, hi moren tantes persones a causa d'un tret com d'accident de trànsit. El reconeixement constitucional al dret a tenir armes és una de les raons d'aquesta singularitat estretament vinculada als orígens de la nació i a la història de la conquesta de l'Oest americà.
Salvador Giner

BRÚIXOLA
Què és l'arqueologia experimental?
Descobrim de primera mà en què consisteix aquesta disciplina pràctica d'investigació del passat

'Sàpiens' va assistir al V congrés d'arqueologia experimental organitzat per l'IPHES a Tarragona. Allà vam poder veure les darreres novetats en aquest camp i vam parlar amb els principals especialistes europeus d'una disciplina que es troba en auge i que cada vegada atreu més els joves.
Elisabet Font

BRÚIXOLA
4.000 anys pagant impostos
Hi va haver un temps en què la gent se sentia orgullosa de pagar tributs. Repassem la història d'aquesta pràctica mil·lenària

Paguem impostos pràcticament des dels inicis de la nostra civilització. els grecs van ser els primers a vincular el pagament dels tributs al concepte de ciutadà. Des d'aleshores, mai no hem deixat de pagar gravÀmens, d'intentar defraudar tant com hem pogut i de ser durament penalitzats en ser enxampats. perquè la història sempre es repeteix.
Pere Puig, amb l'assessorament de Francesc Roca


REPORTATGES
Catalunya contra la Inquisició
Quan els catalans es van oposar al tribunal dels Reis Catòlics

Ferran el Catòlic va imposar el Tribunal del Sant Ofici a la Corona d'Aragó per poder esquivar el 'pactisme' català. Però al Principat ja hi havia una Inquisició pròpia des de feia tres segles i aquella imposició va esdevenir una font de problemes.
Arnau Cònsul, amb l'assessorament d'Agustí Alcoberro

REPORTATGES
La tempesta de pols
Revivim la primera crisi climàtica provocada per l'home

A la dècada del 1930, mig milió d'habitants de les Grans Planes dels EUA es van veure obligats a abandonar casa seva perquè les tempestes de pols hi havien fet impossible el conreu i perjudicat la salut de la gent. La mà humana, igual que passa avui amb el canvi climàtic, va tenir molt a veure amb l'origen d'aquella catàstrofe.
Agnès Rotger, amb l'assessorament d'Àlex Rebollo

REPORTATGES
Ivan (no tant) Terrible
La cara menys fosca del primer tsar, un dels governants més controvertits de Rússia

Ha passat a la història com un personatge sinistre, malvat i cruel. I per bé que va matar el seu fill en un atac de còlera i va autoritzar campanyes sagnants, també va practicar la diplomàcia i va promoure la construcció d'edificis com la catedral de Sant Basili. Descobrim la cara menys fosca d'un governant que a Rússia, senzillament, és recordat com 'el Temible'.
Xavier Carmaniu, amb l'assessorament d'Àngel Casals

REPORTATGES
Missió: 'ALSOS'
Descobrim la història d'una de les unitats més secretes però també més condecorades de la Segona Guerra Mundial

L'exèrcit nord-americà va crear durant la Segona Guerra Mundial una unitat especial (ALSOS) per descobrir els avenços dels nazis en investigació atòmica. calia perseguir, capturar i interrogar els científics involucrats en el projecte. Aquesta és la seva desconeguda història.
Pere S. de Argila

REPORTATGES
L'Atlàntida andalusa?
La civilització tartèssia va passar de ser un mite a una certesa arqueològica el 1958, quan es va descobrir l’impressionant ‘tresor d’El Carambolo’

Fa vint anys que un grup de científics indaga sota les maresmes del Parc de Doñana a la recerca de les restes de l'Atlàntida, la mítica illa de Plató. A mitjans del segle XX, en aquesta mateixa zona, es va descobrir la primera gran civilització de la península Ibèrica: Tartessos.
Antoni Janer Torrens

VIURE
La història en els videojocs
Juguem a alguns dels últims títols d'entreteniment que tenen el passat com a protagonista

A l'antic Egipte, a l'Europa medieval o enmig d'un batalló de 'marines' durant la Segona Guerra Mundial. La història és el millor guió per un munt de videojocs que busquen oferir una experiència immersiva als usuaris. Coincidint amb el congrés GameLab que se celebra a Barcelona, us posem al dia de les noves tendències en el món dels videojocs que recreen la història.
Víctor Farradellas

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Sàpiens Publicacions . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona