0

Revistes

Sàpiens

Càtars catalans. El secret més ben guardat dels Pirineus

Agost 2016
En aquest número

Aquest mes amb la revista...

El Petit Sàpiens per un euro més!

Ara els més petits de la casa també poden gaudir de la història. Ser nen a l'antic Egipte, la història dels primers ordinadors, la conquesta del cim de l'Annapurna, els secrets de les aus rapinyaires o la revolució científica de Copèrnic són els reportatges que es podran llegir en el primer PETIT SÀPIENS, la nova revista d'història pensada per a nens que trobareu al quiosc aquest agost al preu de 3,50€. També podeu aconseguir la nova revista amb el SÀPIENS d'agost, per un euro més.

Per què passa?

Un "Rio" de problemes

La preparació dels Jocs Olímpics de Rio sembla una metàfora dels escàndols que viu el món de l'esport Sovint, el caire festiu de les cerimònies d'obertura i clausura d'uns Jocs Olímpics han amagat problemes i comportaments que es troben als antípodes de l'esperit olímpic. No sembla que els Jocs de Rio de Janeiro puguin trencar aquesta tendència, que malauradament afecta a tot el món de l'esport. Sònia Casas

L'entrevista / Edat antiga

Jaume Noguera: "Valls té tots els números per ser l'indret on romans i cartaginesos van combatre la tardor del 218 aC"

El professor d'arqueologia de la UB encapçala un estudi per determinar la localització exacta de 'Kissa', on va tenir lloc la primera batalla de la Segona Guerra Púnica. El mític pas d'Anníbal per la península Ibèrica, acompanyat de 90.000 soldats, 12.000 genets i 37 elefants, per tal de travessar els Pirineus i els Alps, anant cap a Roma, ha suscitat llegendes i investigacions de tota mena. Establir el recorregut exacte dels cartaginesos havia estat infructuós, però noves descobertes arqueològiques comencen a traçar-ne el camí. Arnau Cònsul

Reportatges / Segle XIX

A tota vela!

Les mítiques curses marítimes a l'Anglaterra victoriana Com si es tractés d'una carrera de cotxes o cavalls. Durant el segle XIX, la importació del te de la Xina al Regne Unit es va convertir en un joc que aixecava passions i que va generar rècords encara imbatuts. Els protagonistes? Els clípers, els vaixells més veloços i elegants de tots els temps. Daniel F. Galeote (text) i Enric Garcia (assessorament)

Reportatges / Edat mitjana

Els càtars catalans

Per què va triomfar el catarisme a Catalunya? Qui van ser els nostres 'bons homes'? Es diu que el Principat va ser una de les terres d'acollida dels càtars que fugien de la croada occitana. Però en realitat, Catalunya va ser molt més que això. La seva cojuntura política i econòmica, l'anticlericalisme creixent i el seu vincle cultural amb Occitània van fer que les prèdiques dels 'bons homes' arrelessin amb força a les valls pirinenques. A l'empara de poderosos senyors feudals, aquí es van establir nuclis càtars de gran vitalitat molt abans de la caiguda de Montsegur i l'inici del gran exili. Sònia Casas (text) i Carles Gascon (assessorament)

Reportatges / Segle XX

Objectiu: la Lluna

La cursa entre les dues potències de la Guerra Freda per tocar les estrelles L'espai, l'última frontera. Arribar-hi ha estat un somni amb què han fet volar la imaginació totes les civilitzacions de la història de la humanitat. La fantasia, però, es va començar a fer realitat a mitjan segle XX, quan la Unió Soviètica i els Estats Units van emprendre una cursa militar i tecnol`gica aferrissada per ser els primers a explorar i conquerir l'univers i demostrar la seva supremacia. Víctor Farradellas (text) i Pere S. Argila (assessorament)

Reportatges / Edat moderna

La Petita Edat de Gel

L'important paper que va tenir el clima al llarg del violent segle XVII Sabem que una bona collita depèn, sobretot, de la climatologia. En canvi, aquest fenomen tan incontrolable i alhora crucial no es sol tenir en compte quan s'analitzen les guerres i les revoltes populars. És el que us proposem fer en aquest viatge a un dels segles més violents i freds de la història. Arnau Cònsul (text) i Àngel Casals (assessorament)

Reportatges / Prehistòria

Quin és l'origen del País Basc?

Les diverses teories sobre l'origen i les singularitats d'aquest poble Contemporanis dels cromanyons? Ibers? Indoeuropeus? Pallaresos? Sempre es parla sobre el desconegut origen de la llengua basca, però sovint s'oblida que rere el fet lingüístic s'amaga un misteri més profund encara: el de l'origen del poble basc. Ni tan sols els estudis genètics han permès arribar a una conclusió satisfactòria. L'enigma perdura, igual que la singularitat basca. Sergi Ramis (text) i Toni Strubell (assessorament)

Reportatges / Segle XVII

L'exèrcit de joguina del tsar

De joc infantil a guàrdia personal de l'emperador Des de ben petit, el futur Pere el Gran va mostrar una curiositat inaudita pels afers militars. Allò que, amb només cinc anys, va començar com un joc de nens es va convertir, amb el pas del temps, en un cos militar perfectament organitzat: la Guàrdia Imperial Russa. Anna-Priscila Magriñà (text) i Agustí Alcoberro (assessorament)

Viu la història

El segle d'or xinès

El CaixaForum de Barcelona acull una exposició sobre els Ming

Viu la història

Una mirada al passat colonial

Les relacions entre Guinea Equatorial i la Barcelona del segle XX

Viu la història

El 'Kitsch' es reivindica

El Museu Etnogràfic del Ripoll mostra el fenomen folklorista dels anys 30

Viu la història

Mosaic de totes les èpoques

L'illa de Sardenya conserva l'emprempta de nombroses civilitzacions

Enric Calpena entre fantasmes

L'abús d'un jutge

Viu la història

Pregar, treballar i acollir

La regla de sant Benet és la base del monaquisme a Occident

Veure més
3,95
IVA inclòs
© Sàpiens Publicacions . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona