0

Revistes

Sàpiens

Les últimes hores de Salvador Dalí

Març 2018
REPORTATGES
Consolats de mar: l'extensa xarxa diplomàtica dels catalans
A l'edat mitjana, la Corona catalanoaragonesa estava present a tota la Mediterrània a través de desenes de consolats

Al final de l'edat mitjana, els catalans tenien una setantena de consolats arreu del continent. Eren delegacions oficials amb autoritat sobre els afers comercials dels súbdits de la Corona.
Sergi Ramis amb l'assessorament de Daniel Dran-Duelt

BRÚIXOLA

Paraula de Viquipèdia
Analitzem l'enciclopèdia col·laborativa del segle XXI

Ara fa vint anys, la Viquipèdia va trencar tots els esquemes amb un sistema d'edició col·laboratiu que, al principi, va despertar moltes reticències. Avui és el cinquè web més visitat del món i s'ha consolidat com el primer canal de divulgació científica del públic general. Us expliquem com funciona i com ha afectat el món acadèmic.
Sònia Casas amb il·lustracions de Roger Pibernat

BRÚIXOLA
Mart: el pròxim èxode
Estudiem les possibilitats de colonització del planeta vermell

L'enviament d'un cotxe Tesla a Mart a bord del coet 'Falcon heavy' per part de l'empresa SpaceX és el darrer pas d'un projecte que cada vegada sembla ser més a prop: la creació de la primera colònia humana al planeta vermell.
Xavier Duran

BRÚIXOLA
Les inversions estrangeres a Cuba
"Revolusión" a la cubana

Aquest gener El Corte Inglés ha arribat al Malecón de l'Havana. És la darrera inversió espanyola a Cuba d'una llarga llista d'inversions estrangeres... amb molta més història del que aparentment sembla.
Carles Llorens

REPORTATGES
Dalí. Les últimes hores i la pugna pel llegat
Reconstruïm per primera vegada els darrers mesos de la vida del genial pintor empordanès

Quins fils es van moure en els darrers mesos de la seva vida? Per què Dalí va decidir ser enterrat a Figueres i no a Púbol amb la seva musa? Què el va impulsar a desheretar la Generalitat? Gràcies a les entrevistes realitzades als homes clau del seu cercle més íntim podem reconstruir, per primera vegada, bona part del trencaclosques dalinià.
Clàudia Pujol amb l'assessorament de Josep Playà i il·lustracions de Giselfust

REPORTATGES
1816, l'any sense estiu en què va néixer Frankenstein
Recordem la trobada dels Shelley, Lord Byron i el doctor Polidori que va motivar el naixement d'una de les obres més importants de la història

Refugiats del fred i la pluja en una casa a la vora del llac Léman, a Suïssa, influïts per les històries de fantasmes que van trobar a la biblioteca, un grup d'intel·lectuals va començar un joc del qual sorgiria un dels grans mites de la literatura moderna.
Mònica Subietas

REPORTATGES
L'etiqueta a taula
Analitzem l'evolució de les bones maneres a Europa

Esbronquem els més petits quan posen els colzes sobre la taula, tot i que segurament no sabem per què és un gest de mala educació. Si ens hi fixem una mica, però, veurem que al voltant de la taula cada norma i costum tenen un propòsit ben concret. Perquè a l'hora de menjar tot és pura convenció social.
Anna-Priscila Magriñà

REPORTATGES
Així es reprodueixen documents històrics catalans
Els orígens del Principat a través de cinc escrits clau que reproduïm tal com es troben avui als nostres arxius

Entre els anys 877 i 1714 Catalunya va ser capaç de promulgar lleis, negociar amb altres estats, encunyar moneda, disposar d'uns límits territorials concrets i generar una indústria cultural pròpia. De fet, en molts aspectes tenia més sobirania dins de la Corona d'Aragó de la que tenen avui la majoria d'estats dins de la UE.
Sònia Casas amb l'assessorament d'Antoni Riera Melis. Fotografies d'Enrique Marco

VIURE
Tastem la xocolata més antiga del món
La fàbrica de Jolonch, a Agramunt, encara fa servir màquines centenàries per elaborar la tradicional xocolata a la pedra

Des que va arribar de Mèxic, a mitjan segle XVI, la xocolata ha fet embogir els catalans. El nostre país té una gran tradició xocolatera, tanta que, avui dia, la marca més antiga del món en actiu és catalana.
Josep Sucarrats amb fotografies d'Enrique Marco

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Sàpiens Publicacions . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona