0

Revistes

Sàpiens

Madame Companys - Carme Ballester, la primera dama de Catalunya

Abril 2018
REPORTATGES
Bombes sobre Barcelona
Quan Espartero va castigar la capital catalana

El 3 de desembre del 1842, 1.014 projectils van impactar sobre Barcelona. El regent espanyol tenia la convicció que la capital catalana havia de ser canonejada una vegada cada cinquanta anys per mantenir els catalans a ratlla.
Maria Coll

BRÚIXOLA
El món editorial entre línies
T'expliquem què s'amaga darrere dels premis literaris i de la indústria del llibre al nostre país

Del Premi Nobel als premis Nadal o Planeta i de Ken Follet a Ban Brown, passant per Manuel Vázquez Montalbán. Us expliquem la història dels primers premis literaris i quins vicis i virtuts tenen actualment alhora que us desvelem, entre altres misteris de la indústria literària, perquè hi ha tantes novel·les històriques que esdevenen 'best-sellers'.
Text de David Meseguer, il·lustracions de Pep Boatella

BRÚIXOLA
Turquia i la Unió Europea: una parella en crisi
Repassem els alts i baixos entre la coalició d'estats europeus i Turquia en les darreres dècades

Turquia fa dècades que truca a les portes d'Europa i aquesta mai no les ha tancades del tot. De totes maneres, amb el temps, Ankara s'ha anat quedant sense avals en una història tan llarga com frustrant. Per molts europeus, aquest país sempre serà "massa gran, massa pobre i massa diferent".
Eduard Soler

BRÚIXOLA
Robots: de la ficció a la realitat
Fem un repàs de l'evolució de la robòtica social, des dels primers autòmats fins a Boston Dynamics

Des de fa anys estem acostumats a veure maquinària complexa en fàbriques o cadenes de producció i en molt poc temps hem incorporat dispositius d'alta tecnologia a les nostres vides. Però estem preparats per conviure amb robots humanoides en tots els àmbits de la societat?
Jordi Ojeda

REPORTATGES
Madame Companys
Carme Ballester: descobrim qui va ser la primera dama de Catalunya

Quaranta anys després que Tarradellas tornés de l'exili, SÀPIENS fa pública la correspondència —inèdita fins ara— que va mantenir amb la vídua de Lluís Companys. Una dona amb idees polítiques pròpies que va ser molt més que "l'esposa del president afusellat".
Text d'Anna Sàez, amb l'assessorament d'Oriol Dueñas

REPORTATGES
El racisme en el còmic franquisme
Així retrataven Àfrica i els africans les vinyetes d'aventures que es feien durant la dictadura

Els anys quaranta i cinquanta del segle passat van ser l'edat daurada del còmic espanyol. Es van posar de moda unes historietes il·lustrades, en format apaïsat, d'unes deu pàgines. Algunes d'elles presentaven històries enllaçades, fos perquè tenien un mateix protagonista, o perquè es tractava d'una sola trama fragmentada. Als nens de la postguerra, aquests còmics els permetien, amb un preu molt econòmic, sortir de la mediocritat ambiental i projectar-se en un món de somnis.
Gustau Nerín

REPORTATGES
Espies industrials per revolucionar el país
Agents catalans a la recerca d'innovacions tecnològiques per al sector tèxtil

A les acaballes del segle XVII, Catalunya era el territori hispànic en què la indústria, sobretot la del sector tèxtil, estava més avançada. Tanmateix, per ser competitius, els fabricants van haver de recórrer a l'espionatge al llarg d'un segle i mig.
Text de Jordi Mata amb l'assessorament de Francesc Cabana

REPORTATGES
La volta al món en 7 titelles
Una petita història dels putxinel·lis a través dels continents

La naturalesa transhumant dels titellaires i el seu constant pas d'un país a un altre va contribuir a l'expansió de diverses formes de teatre de marionetes que s'han anat adaptant a les diferents cultures de tot el món.
Text de Pere Puig, amb l'assessorament d'Idoya Otegui

VIURE
La biblioteca dels personatges històrics
Us proposem un recorregut pels gustos literaris de persones rellevants, des de l'antiguitat fins al segle XX

La lectura és un hàbit que ha acompanyat alguns dels personatges més rellevants de la història. El periodista i llibreter Arnau Cònsul ens fa una selecció dels llibres que més van marcar persones de la talla de Juli Cèsar, Pere III el Cerimoniós o Abraham Lincoln. Esperem que algun us serveixi d'inspiració de cara a Sant Jordi.
Arnau Cònsul

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Sàpiens Publicacions . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona