0

Revistes

Sàpiens

Qui eren els 4 Gats? Casas, Rusiñol, Utrillo i Romeu: els bohemis més cèlebres de la Barcelona modernista

Octubre 2016
En aquest número

Per què passa? / Segle XX

Els secrets de l'estàtua de Frederic Marès que s'exhibirà al Born

Aquest octubre s'inaugura al Born Centre de Cultura i Memòria la polèmica exposició "Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà El fil conductor de la mostra que s'estrena al Born són dues escultures: el Franco eqüestre de Josep Viladomat que va ser decapitat el 2013 i la Victòria que Frederic Marès va fer per al "Cinc d'Oros", una figura amb una peculiar història que repassem en aquest article. Pep Cruanyes, historiador i coordinador de la Comissió de la Dignitat

L'entrevista / Segle XX

"Carmen Balcells va convertir els escriptors en grans estrelles"

Quan es compleix el primer aniversari de la gran agent literària, parlem amb el seu fill, Lluís Miquel Palomares, de com es va gestar el "boom llatinoamericà" L'entrada de l'Agència Literària Carmen Balcells és plena de fotografies. Són retrats dels escriptors que aquesta agència representa, i bona part d'ells han estat fets per Lluís Miquel Palomares. L'únic fill de la cèlebre agent literària és fotògraf professional i, des de la mort de la seva mare, també és el director de l'emblemàtica agència. Sònia Casas (text), Enrique Marco (fotografia)

Reportatges / Segles XIX i XX

Qui eren els Quatre Gats?

La història de la cerveseria del carrer Montsió que es va convertir en el centre bohemi per excel·lència, amb Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo i Pere Romeu Els Quatre Gats va ser el punt de trobada d'una amalgama d'artistes, projectes i activitats difícil de definir però que responien a un moment històric precís, el de l'esclat del modernisme en una Barcelona de luxe i la misèria, com la va definir Xavier Viura, el jove poeta wagnerià que creixeria al redós del local. Josep Bargalló

Reportatges / Història antiga

Fenicis. Els prínceps mercaders de la Mediterrània

Repassem la història de la civilització que va fundar un gran imperi comercial a l'antiguitat Les limitacions geogràfiques –una franja costanera de l'actual Líban– i la pressió demogràfica van ser dues de les raons que expliquen la primera gran diàspora d'Orient cap a Occident. Ens acostem a la civilització de mercaders que van fundar Cartago, Cadis i Màlaga. Montse Armengol (text) i M. Eugènia Aubet (assessorament)

Reportatges / Edat Mitjana

Montsoriu: el guaita de pedra del Montseny

Visitem el castell de Montsoriu, la fortificació gòtica més impressionant de Catalunya Els treballs de rehabilitació que des de l'any 1995 s'han anat fent al castell de Montsoriu han permès que ara puguem passejar per un dels castells medievals més ben conservats del país. Recórrer-lo ens permet descobrir els secrets més ben guardats de les fortaleses. Pere Puig (text) i Joaquim Mateu (assessorament)

Reportatges / Època moderna

MacGregor, el mentider més gran d'Escòcia

La increïble estafa de Gregor MacGregor i el seu país inventat Adam Smith, David Hume, Robert Burns... Escòcia és terra d'inventors, exploradors, metges i emprenedors que han fet gran no només aquesta nació sinó també tot el Regne Unit. Però no tots els personatges d'Escòcia són de grat record. D'entre elles, Gregor MacGregor és un dels més detestats. Aquesta és la seva història i la de la seva multimmilionària estafa. Jordi Caixàs (text) i Agustí Alcoberro (assessorament)

Reportatges / Segles XIX i XX

Enric Granados, el poeta del piano

Narrem les darreres hores del gran compositor alhora que repassem el seu llegat musical Aquest 2016 fa cent anys que el cèlebre pianista i compositor lleidatà Enric Granados va trobar la mort a les aigües fredes del canal de la Mànega en plena Primera Guerra Mundial. Un final tràgic per a un dels grans compositors catalans de tots els temps quan era al cim de la seva carrera. Marta Alòs (text) i Jordi Solé (assessorament)

Reportatges / Segles XIX i XX

Gols de tinta

El futbol en el món del còmic i de les revistes satíriques Des de la seva popularització a la fi del segle XIX, el futbol no només ha aixecat passions entre l'afició, sinó que ha inspirat molts dibuixants que, amb els seus traços i una bona dosi d'humor, han plasmat els clarobscurs d'aquest esport. Jaume Capdevila (text) i Jordi Riera (assessorament)

Viu la història / Edat Mitjana

Dins la ment del savi

El CCCB acull l'exposició "La màquina de pensar. Ramon Llull i l'ars combinatoria"

Viu la història / Història antiga

Viure com un iber per un dia

Durant el Cap de Setmana Ibèric tots els jaciments ibèrics de Catalunya obren les portes i organitzen activitats

Viu la història

La ruta de la seda de València

T'oferim cinc propostes culturals per descobrir la relació històrica entre la seda i la capital del Túria

Enric Calpena entre fantasmes

El mural de la discòrdia

Les pintures a l'absis de l'església de Sant Pere de Palau-sator van generar una gran polèmica el 1969 Enric Calpena

Viu la història

El Museu de la Ceràmica Popular

Situat a l'Ametlla de Mar, aquest centre és un monogràfic de la terrissa Roger Costa

Viu la història

El protestantisme a Catalunya

Les 95 tesis de Luter van provocar una forta sotragada a l'Europa del segle XIV

Veure més
3,95
IVA inclòs
© Sàpiens Publicacions . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona